Tuesday, 17 January 2012

Pantun & Lagu Rakyat



PANTUN DAN LAGU RAKYAT YANG DIOLAH KEMBALI LIRIKNYA BERSESUAIAN DENGAN PERKEMBANGAN MELAYU HARI INI........Nikmatilah dan fikir-fikirkanlah.
Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Mata dah kabur rambut beruban sudah
Disko dangdut dia pergi juga

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan
Dia budak baru belajar
Dapat anak tolong buangkan

Pisang emas di bawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Tiket konsert RM 100 pun dia bayar
Ceramah agama free aje dia buat tak reti

Buai laju-laju
Sampai pucuk sena
Apa dalam baju
Dadah dan marijuana

Pok amai-amai
Belalang kupu-kupu
Bertepuk ramai-ramai
Siang malam minum samsu

Sorong papan tarik papan
Buah keranji dalam perahu
Sorong tangan tarik tangan
Terima rasuah orang tak tahu

Sabda Nabi Muhammad s.a.w "Barangsiapa memulai perbuatan buruk, maka ia memikul dosa perbuatannya dan dosa orang yang mengikut pekerjaannya (mencontohinya) sampai datang hari kiamat".

Sunday, 15 January 2012

Crite bru b'mula...


Hye blog…

Rsnye lm sngguh blog ni m'yepi dan sy xsinggah u update blog ape2 aje nie..xde idea  la nk tulis dan xde ape2 yg mnrik nk shared brsma.blog ni sbnrnye saje2 je sy create untk bljr wt blog dgn kwn2 sms mggu akhir latihn prktikal thn lps.lps sj prktikal tmat mmg blog ni mnyepi terus sbb xde kwn2 yg bg guide..

Alhamdulillah,rsnye sy akn update blk blog ni utk tujuan ape2 aje & utk btrima ksh pd kwn2 especially licc(norainzakaria) yg sdi mgjar sy utk create blog nie.sy akn pstikn blog ni xtrus bkubur cmtu sja,sy akn cuba u mnerusknnye…

Selama blog ni menyepi,rmai jgk yg snggah kesini,time ksh sume yg sudi mmberi respond…comment yg anda sume dtinggalkn amat sy hrgai...

Insyaaallah,blog nie akn trus sy update .Sy rs ini sy utk kali ni.sy hrp sy akn dpt ape2 aje idea utk menulis di blog ni..terima kasih,semua:-)